torek, 24. marec 2015

Pomen zdravega odnosa med starši in otroki

Olja blogerji ponovno se vam oglašam z novo temo.
Ker je jutri materiski dan bom nekaj malega povedala o odnosu otrok z starši. Kot oseba, ki se zelo zanima za psihologijo in odnosi med ljudmi, sem veliko brala o tej temi tokrat pa bom z vami delila svoje skomno mnenje 
No pa začnimo :)
Najprej bi rada povedala, da moramo, če želimo biti otroku dober starš biti v prvi vrsti njegov prijatelj. Dajati mu moramo vedeti , da nam lahko zaupa in se obrne na nas ko ima težave. Dajati  mu moramo občutek varnosti in zaželjenosti.



Ni lepšega, kot lep in iskren odnos med starši in otrokom. Vez med staršem in otrokom je zelo trdna in ima bistven pomen. Sprotno nereševanje zamer lahko vodi do močnega stresa v obeh vlogah. Hkrati pa tudi do dolgotrajnih zamer, ki jih je kasneje težje reševati. Vodi tudi do slabe karme, ki se prenaša na ostale otroke in kasneje na potomce. Veliko je odvisno od posameznika, ampak ta največkrat ne ve, kako te reči dobro izpeljati. Otroku je lahko v pomoč to, da se zaveda, da starši delajo tako, kot znajo. Če kdaj naredijo kaj narobe in če se pravočasno zavejo tega, poskusijo to popraviti. V vsakem primeru delajo v dobro otroka, saj do njega vendar čutijo brezpogojno ljubezen. Starši pa se moramo zavedati, da otroci dozorevajo, se učijo in eksperimentirajo v svojem življenju. Posledično dostikrat naredijo nepremišljena dejanja, ker v dani situaciji enostavno ne znajo drugače. In ne zavedajo se, da lahko imajo napačna dejanja včasih celo nerešljive posledice. Nadvse pomembno je spoznati, da ni potrebno iskanje žrtev in tudi ne krivcev za dogajanja. Da nihče ne potrebuje analiz situacij, ampak samo rešitev, ki jo lahko prinese le iskren pogovor. Res pa je, da je to zelo težko v primerih dolgotrajne močne zamere. Pot do navedenega mišljenja je lahko zelo dolga ali celo neskončna. To je v prvi vrsti odvisno od našega ega. Seveda pa tudi od pogleda na svet in vsega okoli nas. Pomebo je poudariti tudi dejstvo, da ko se odločimo v odnosu nekaj spremeniti mora to biti želja obeh strani kajti,če ne bo tako bo ves trud zaman!
Pomembno se je zavedati, da če je temelj družinskega odnosa ljubezen, se lahko le-ta vedno oživi. V posameznikovo življenje pa prinese mir v duši, kar je navsezadnje v zelo globokem pomenu tudi največja in močno skrita vrednota.

Lanin prijatelj/ica sem rad/a ker?

olja blogerji moji :) kako ste? Za današnji post se nekaj prijateljev vprašala zakaj so radi moji prijatelji in katero mojo lasnost najbolj ...